Sinterklaasgedichten

Bij velen geliefd, door sommigen gevreesd: sinterklaasgedichten! Vele mensen zwoegen eind november en begin december op een prachtig sinterklaasgedichten gedicht voor hun moeder, zoon, tante of vriend. En in sommige gezinnen of vriendengroepen schrijft iedereen een gedicht voor alle anderen! Gelukkig is het schrijven van een sinterklaasgedicht in principe niet zo lastig.

Geschiedenis van het sinterklaasgedicht

Al eeuwenlang is het traditie om bij bijzondere gebeurtenissen een gedicht cadeau te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huwelijk of verjaardag. Maar Sinterklaas werd voor het jaar 1900 niet gevierd! In de eerste jaren dat Sinterklaas gevierd werd was het absoluut een kinderfeest. Ook hier was de traditie van het gedichten schrijven nog niet aanwezig. Jonge kinderen kunnen er immers niet aan deelnemen omdat ze nog niet kunnen lezen of schrijven. Het allereerste gedicht dat over Sinterklaas gaat komt uit 1810 en net voor het jaar 1900 werden er meer sinterklaasgedichten geschreven. Er kwamen bijvoorbeeld briefkaarten uit waar een sinterklaasrijmpje op stond. Pas na 1940 kwamen er handleidingen over hoe men sinterklaasgedichten dient te schrijven, en werden er grapjes gemaakt over de ontvanger van het gedicht. Ook werden vanaf toen vaak verwijzingen gemaakt naar de cadeaus die geopend zouden worden.

Populaire rijmwoorden voor Sinterklaasgedichten

Hieronder hebben wij alvast voor je een aantal populaire rijmwoorden opgesomd welke vaak in Sinterklaasgedichten worden gebruikt. Als je op een woord drukt krijg je meteen een overzicht met bijbehorende rijmwoorden.

Hoe pak je het aan?

Je kunt bij sinterklaasgedichten een eenvoudig rijmschema gebruiken zoals bijvoorbeeld AABB CCDD of ABAB CDCD. Je hoeft geen rekening te houden met het aantal woorden of lettergrepen per regel of vers. Voor hen die er absoluut niet van houden volstaat een kort gedicht met twee of drie verzen, maar de echte liefhebbers schrijven soms wel pagina’s vol! Het leuke aan sinterklaasgedichten is dat je de persoon voor wie je het gedicht schrijft op een leuke manier kunt confronteren met zijn of haar blunders of slechte eigenschappen. En dat resulteert vaak in hilarische taferelen op pakjesavond.

Heb je wat meer hulp nodig bij het bedenken van een mooi rijmwoord om jouw zin mee af te maken? Dan kun je op rijmwoorden.org een handje geholpen worden. Vul het woord in waar jij rijmwoorden van wilt vinden en de site doet de rest! Bedenk je zelf een woord wat er nog niet tussen staat, dan kun je dit zelf toevoegen en op deze manieren anderen helpen met hun gedichten!

Nog een laatste tip, begin met de tweede zin. Misschien klinkt dat vreemd maar er zit een goede gedachte achter. Meer hierover vind je op lifehacking.nl.