Soorten gedichten

Sommige mensen schrijven alleen jaarlijks een gedicht om bij het Sinterklaascadeautje te voegen. Anderen schrijven regelmatig een gedicht om hun gedachten op een rijtje te zetten en op een bijzondere manier te kunnen verwoorden hoe ze zich voelen. Of men nu een Elfje, een Limerick of een Sonnet schrijft, de woorden op papier betekenen bijna altijd meer dan wat er letterlijk te lezen valt.

Een gedicht kan rijmen, maar dit hoeft zeker niet. Wanneer er rijm in een gedicht zit is er bijna altijd sprake van een rijmschema. Dit kan bijvoorbeeld weergegeven worden door AABB, wat betekent dat de laatste woorden van de eerste twee zinnen op elkaar rijmen, en de laatste woorden van de derde en vierde zin ook. Een gedicht kan een manier zijn om een bepaald persoon een beetje voor de gek te zetten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een Limerick, waar het rijmschema AABBA is.

Het rijmschema van een Sonnet is heel anders, en een stuk uitgebreider. Het eerste vers is ABBA, het tweede vers CDDC, het derde vers EFE en het laatste vers FEF. Sonnetten staan vooral bekend omdat Shakespeare er veel geschreven heeft. Oorspronkelijk komt de Sonnet echter uit Italië.

Bij een Elfje is er geen sprake van een rijmschema maar van een bepaald aantal woorden per regel. De opbouw van het aantal woorden per regel is 1, 2, 3, 4, 1. Het laatste woord is meestal een conclusie of samenvatting van het gehele gedicht. Een ander soort gedicht waarin getallen een grotere rol spelen dan rijm is een Haiku. Daarbij heeft de eerste regel 5 lettergrepen, de tweede regel 7 en de derde en laatste regel weer 5. Haiku’s zijn bedacht in Japan, waar ze vooral over de natuur en seizoenen gingen.

Welk type gedicht je ook schrijft, je kunt een hoop emotie kwijt in de geschreven zinnen of tussen de regels door. Schrijf je een gedicht voor een ander, dan zal hij of zij dit gebaar zeker waarderen!